Zereen.nl | Review presentatie Peter Tomesen
16538
page-template-default,page,page-id-16538,ajax_fade,page_not_loaded,,overlapping_content,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16887

Review presentatie Peter Tomesen

‘Fijn om met elkaar weer eens stil te staan bij een onderwerp die ons allemaal raakt. Peter heeft op een duidelijke manier verteld, afwisseling van verhaal en beeld, waarbij wel gezegd moet worden dat het <peter niet helemaal lukte zich aan zijn programma te houden. Het was op zich bekende stof die voor medewerkers van MEE ook aansluit bij de visie van SNV, maar wel goed om weer even de puntjes op de I te zetten.’

‘De uitleg vond ik duidelijk en kan ik goed toepassen in mijn werk. Ik vond wel dat Peter soms heel veel vertelde, terwijl het antwoord op een vraag eigenlijk heel kort had kunnen zijn.’

‘Ik vind dit moeilijk, want ik was niet zo tevreden over deze training. Dit komt misschien ook, omdat ik al jaren het project Rouw & Verlies draai en daarvoor vrijwilligers traint en intervisie geef aan vrijwilligers die mensen begeleiden, die in de Rouw & Verliesfase verkeren.
Ik had graag meer verdieping gewild, hoe ga je om met iemand, die niets wilt en al jaren in de Rouwfase zit en je merkt aan jezelf, dat je er op leeg loopt. Vaak omdat hij of zij zich als slachtoffer opstelt. Ik miste ook in zijn verhaal, de doelgroep mensen met een lichamelijke beperking. Hoe om te gaan met een ziekte, beperking etc…en hoe stellen wij ons op als consulent?
De verdieping was misschien mogelijk geweest als hij beter zijn tijd had bewaakt.’

‘Een fijne training met nieuwe inzichten. Wat zeg je allemaal wel en niet tegen iemand in een rouwproces? Iets waar ik als mens en professional mee worstel. Niet weten wat te zeggen is ook goed gaf Peter Tomesen aan, dat is één van de vele eyeopeners die ik verkregen heb uit de training. Door de afwisseling van de verschillende werkvormen was ik geboeid en ben ik meer te weten gekomen over wat de impact kan zijn van verlies.’

‘Ik vond de informatie die verschaft werd door dhr. Peter Tomese hoe om te gaan met rouw en verlies verhelderend.
Wel meer gericht op het ervaren van persoonlijk verlies en rouw. De informatie die verschaft is, heeft mij dan ook persoonlijk zeer goed gedaan en wordt toegepast.
Wellicht kan dit onderwerp een volgende keer wel meer toegespitst worden op hoe de hulpverlener om kan gaan en wat de hulpverlener kan betekenen voor een cliënt of een familie die met verlies te maken heeft gehad.
Dhr. Tomese heeft kennis van zaken, heeft tips over boeken gegeven die gelezen kunnen worden en zoals vermeld, de volgende keer ietwat meer hulpverlener gericht informatie verschaffen met betrekking tot rouw en verlies wat voor positie de hulpverlener kan innemen. Ik heb er persoonlijk veel aan gehad.’

‘Ik vond het een waardevolle workshop, waarbij een paar onderdelen/woorden mij erg zijn bijgebleven maar die mij wel steun geven als ik iemand met een verlieservaring tref. Het gaat dan om de volgende begrippen/eigenschappen:
luisteren, informatie geven, warmte & genegenheid geven, herinneringen koesteren en in het bijzonder het woord verduren!
Punt van aandacht is dat er iets meer vaart mag zitten in de gehele workshop.’