Zereen.nl | Wat is rouw
16465
page-template-default,page,page-id-16465,ajax_fade,page_not_loaded,,overlapping_content,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16887

Wat is rouw

Verlies- en Rouwbegeleiding

Verliezen kunnen zich voordoen in diverse stadia van een mensenleven. Rouw wordt gezien als een gezonde reactie op verlies. Wanneer adequate steun en begeleiding ontbreekt, kan een rouwproces gaan stagneren

Wat is verlies?

Als je iets betekenisvol kwijtraakt in je leven dan is er sprake van een verlieservaring. Dit verlies kan bestaan uit het wegvallen van een geliefde of het overlijden van je kind, het kwijtraken van je werk, het verliezen van je lichaamsfuncties of het verlies, door scheiding, van je partner. Niet elk verlies leidt tot rouw. Maar sommige verliezen hebben een grote impact op je leven.

Wat is rouw?

Rouw is de wijze waarop je reageert op verlies. Rouw is een normale reactie op verlies. Rouw is gezond. Rouw is ook hard werken. De functie van rouw is dat je aanpast aan de nieuwe realiteit. Rouw is een uniek en individueel proces waarin je geen vaste stadia doorloopt zoals vroeger beweerd werd. Rouw wordt ook wel de achterkant van de liefde genoemd.

Rouw is een emotionele reactie als gevolg van verlies. Dit kan gaan om verlies van een dierbare door overlijden, maar ook scheiding, verlies van werk of verlies van een partner door ziekte. Het verlies van een dierbare is de meest ingrijpende gebeurtenis in het leven. Het is belangrijk dat de rouwende leert omgaan met het verlies. In veel gevallen komt men in een rouwproces. Een rouwproces bestaat uit vijf fasen:

  1. Ontkenning
  2. Woede
  3. Marchanderen
  4. Depressie
  5. Acceptatie

De volgorde van het rouwproces kan natuurlijk verschillen, iedereen rouwt op zijn eigen manier. Rouw kost energie, doorzettingsvermogen en tijd.

Wat is verlies- en rouwbegeleiding?

De meest mensen rouwen zelfstandig, vooral kort nadat het verlies heeft plaatsgevonden. Als je zelf goed kunt omgaan met het verlies én voldoende ondersteuning hebt van je omgeving, heb je geen professionele hulp nodig.

Het is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden dat verlies- en rouwbegeleiding een specialisatie is. Het is daarom belangrijk dat verlies- en rouwbegeleiding uitgeoefend wordt door iemand die daarvoor speciaal is opgeleid. Professionals in de gezondheidszorg weten zich vaak niet zo goed raad met rouw. Dit komt omdat het hen op dit gebied aan de benodigde kennis en vaardigheden ontbreekt.

Voorbeelden van ons aanbod zijn: Individuele Verlies- en rouwbegeleiding, Workshop ‘Rouw op de Werkvloer’, Training, advisering en voorlichting, Verlies van werk door boventalligheid. Individuele Verlies- en rouwbegeleiding.